Verstuivers direct vervangen of eerst testen?

Bij motorstoring aan een moderne common-rail diesel zijn vaak de injectoren verdacht. Oordeel niet te snel door deze onmiddellijk te vervangen, want in maar liefst 20% van de gevallen zijn de injectoren níet de oorzaak. Goed om te weten? Lees dan verder, want we hebben nog meer tips.

Inderdaad, bij 1 op de 5 sets injectoren die bij ons worden aangeboden om te testen, vinden we geen afwijkingen die met de klacht te maken hebben. Vervangen heeft dan niet veel zin: een kostbare ingreep die de klacht niet verhelpt. Een foutcode in de cilinderbalans kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door een slechte compressie. 

Alle verstuivers of alleen de afwijkende

Testen dus. Dat is onze hulp bij uw diagnose. Laat dan meteen álle verstuivers testen en niet alleen de verstuiver van de afwijkende cilinder. Het zal niet de eerste keer zijn dat die ene afwijkende verstuiver de enige is die nog goed is en dat de overige verstuivers defect zijn. Gelijkmatig defect, dat dan weer wel.

Altijd in de buurt

Betreft het een common-rail injector, dan kunt u deze laten testen bij een van onze Diesel Büchli partners. Er is er altijd wel één bij u in de buurt, wel zo makkelijk. Goed om te weten dat al deze testbanken zijn voorzien van de officiële testwaardes van de fabrikant, die niet beïnvloed kunnen worden. Dat geeft dus zekerheid over de uitslag. 

De werkelijke oorzaak

Als wij verstuivers testen, willen we altijd weten wat de klacht van de klant is. Dat heeft te maken met de hoeveelheid gegevens die we bij een test naar voren halen: elektrische controle, dichtheid, retouropbrengst, inspuitvolume bij stationair draaien, deellast en vol vermogen, voor en na inspuiting en als laatste de controle van de calibratiecode. Onze specialist beoordeelt of een afwijking van de meetwaarden ten opzichte van de specificaties te maken heeft met de klacht. Zo weet u zeker dat u alleen een verstuiver vervangt als die de werkelijke oorzaak van de klacht is. Inspuitvolume bij voorinspuiting bijvoorbeeld, heeft veel relatie met het nadrukkelijk nagelen van de motor, maar niet met het afslaan van de motor. 

Alle injectoren vervangen?

Zijn er defecte injectoren gevonden, is het dan handig om meteen alle injectoren te vervangen? Als de conditie van de goedgekeurde op termijn ook weer uitval geeft is dat een vraag die het beste met de klant kan worden besproken. Is betrouwbaarheid belangrijk, of wordt het voertuig of de machine binnenkort toch vervangen? Dat is belangrijk om te weten bij het bepalen of je alleen het hoognodige doet of alles in één keer grondig. Beide opties hebben hun voordelen. Tip: worden de bestaande – maar nog goed werkende – verstuivers teruggeplaatst? Monteer die dan op de plekken die het makkelijkst te bereiken zijn. En let ook op bij het inleren, gebruik de juiste code bij de juiste cilinder.

Nieuwe inleercode

Het inleren, inderdaad, hoe zit dat ook alweer precies? Om aan de strenge emissie-eisen te voldoen, hebben verstuivers bij motoren vanaf Euro-IV / Stage4-b een inleercode. De code geeft de motor-ECU informatie over het gedrag van de verstuiver. Aan de hand daarvan wordt de aansturing aangepast, zodat de inspuitingen precies goed plaatsvinden. Deze inleercode krijgt de verstuiver vanaf nieuw mee. Ruilunits zoals Büchli die produceert, krijgen ook een nieuwe code mee. Er zitten immers nieuwe onderdelen in, dus is het gedrag veranderd. Zelfs als verstuivers worden getest en goedgekeurd, kan het voorkomen dat ze een nieuwe inleercode krijgen. In dat geval voldoet de verstuiver nog prima aan de specificaties, maar heeft hij een ander gedrag om hij niet meer nieuw is. Tip: let goed op als verstuivers na de test teruggeplaatst worden en check op het testblad of er een nieuwe inleercode vermeld staat.

Verder zoeken

Zijn de verstuivers nog prima? Dat komt best vaak voor, zoals we in het begin al zeiden. Wat dan? Tja, verstuivers afvinken en verder zoeken. Hoe moderner de motor, hoe complexer vaak de storing. Dus hoe beter de diagnose, hoe groter de kans dat alles in één keer wordt opgelost. Goed om te weten: als u voorziet dat een diagnose langer gaat duren dan een paar uur, schakel dan ons Voertuig Diagnose Centrum in. Met onze specialistische apparatuur en jarenlange ervaring bent u verzekerd van een snelle en trefzekere oplossing voor uw klant. 

Meer weten over het testen van injectoren? Of twijfelt u welke optie in een bepaalde situatie de beste is? Neem contact met ons op: 03/331.16.65.